2 Νοε 2014

“Darkland”
Μια παραμυθένια μουσικοθεατρική παράσταση

 «Darkland»

Θέατρο Φούρνος
Κάθε Σάββατο και Κυριακή από 1 Νοεμβρίου, ώρα 21:00

Από τις σκιές του μιούζικαλ, του θεάτρου και του παραμυθιού, οι παρεξηγημένοι σκοτεινοί ήρωες  ζητάνε δικαίωμα στο φως.

Κρυμμένοι χαρακτήρες μιλάνε και τραγουδάνε για τη διαφορετικότητα, την περιθωριοποίηση και την ελπίδα. Ο Σουίνι Τόντ ψάχνει την αγάπη και ο Τζόκερ καλεί το άλλο του μισό. Ο Λόρκα συνομιλεί με το Satie κι ο Chopin με τη μοναξιά. Η Νεκρή Νύφη βρίσκει το Φάντασμα της Όπερας κι ο Ψαλιδοχέρης παρακολουθεί αμίλητος… Και μέσα απ΄ τους καπνούς,  ο Αρωματοποιός αρπάζει την ουσία της αγάπης... Ο Αζίζ Νεσίν και η Κατερίνα Γώγου ακούν το τραγούδι της Μήδειας… και της Τζένης των Πειρατών…

Μάγια και ύμνοι, φεγγάρια κι αστερόσκονη συνοδεύουν τους στιγματισμένους  στο δρόμο της κατανόησης. Μια παράσταση για την ευγένεια του σκοταδιού, την αφύπνιση της άλλης μας πλευράς… Μία γιορτή της διαφορετικότητας.

Ερμηνεύουν: Μιχαήλ Δουκάκης,  Ευαγγελία Τσιάρα, Αναστασία Χαραλαμποπούλου.
Πιάνο: Ιωάννα - Μαρία Αβραάμ
Διδασκαλία τραγουδιών: Έλλη Πασπαλά
Σκηνικά - Κοστούμια: Άρτεμις Θεοδωρίδη
Video projections: Θανάσης Χατζής
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Αναστάσης Παπαλέξης
Επεξεργασία μουσικού υλικού: Δημήτρης Δερμάνης
Special effect: Dry ice creations

Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Φοιτητικό: 8 ευρώ
Ανέργων-ατέλειες: 5 ευρώ


Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00
Από 1 Νοεμβρίου έως 25 Ιανουαρίου στο Θέατρο «Φούρνος»
Μαυρομιχάλη 168,  Τοποθεσία - Χάρτης
Τηλ: 2106460748

Μια παραγωγή της Α.Μ.Κ.Ε. «ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ»
>>>Μέσα Δικτύωσης<<<

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rm1lGMTXo3U


Λίγα λόγια για τους συντελεστές

Μιχαήλ Δουκάκης
Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη στις 23-10-1988. Κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα αλλά το μισό έτος περιοδεύει στην επαρχία. Σπούδασε ηθοποιός στο Θέατρο Τέχνης <<Κάρολος Κουν>> και εικαστικός στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Υπήρξε πρόεδρος επί σειρά ετών της ΘΕατρικής Συντροφιάς Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, (ΘΕ.Σ.Π.Ι), με σημαντική προσφορά στην Πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στα Ιωάννινα ως ηθοποιός σε θέατρα της πόλης καθώς και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοιτητικού Θεάτρου (2009-2010). Από το 2000 έχει τη δική του θεατρική ομάδα. Ιδρυτής μαζί με άλλους 9 καλλιτέχνες και καλλιτεχνικός διευθυντής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας <<ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ>>. Το 2014 εργάστηκε ώς αναπληρωτής καθηγητής εικαστικών στο γυμνάσιο και στο λύκειο Κυθήρων, όπου αναμόρφωσε μαζί με τους μαθητές την αυλή του σχολείου με το project "Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον τοίχο!". Εμπνευστής και διοργανωτής του <<Φεστιβάλ των Νησιών>> που πραγματοποιείται σε δέκα νησιά κάθε χρόνο. Έχει σκηνοθετήσει και παρουσιάσει πλήθος παραστάσεων σε ιδρύματα, παραστάσεις παραμυθιών σε άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες και έχει εμψυχώσει θεατρικά παιχνίδια για παιδιά και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς.

Ιωάννα - Μαρία Αβραάμ
Η Ιωάννα-Μαρία Αβραάμ ξεκίνησε πιάνο στην ηλικία των 9 ετών στη Μυτιλήνη. Ακολούθησαν σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο και κατόπιν στο Ωδείο Αθηνών απ’ όπου και αποφοίτησε από την τάξη της κας Λουκίας Φιλλιπόνη. Μαθήτευσε με την Pr. Irina Zaritskaya του Royal College of Music στο Λονδίνο και στην Ecole Normale de Musique de Paris / Alfred Cortot στην τάξη της Germaine Mounier και της Nina Patarcek στη Μουσική Δωματίου. Ακολούθως ολοκλήρωσε τις θεωρητικές σπουδές με το Πτυχίο Φούγκας και το Bachelor in Humanities with Music από το ανοιχτό πανεπιστήμιο του Λονδίνο. Έχει πραγματοποιήσει ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες Μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα και τη Γαλλία, έχει συνεργαστεί με σύγχρονους Έλληνες συνθέτες και συμπράξει με την Ορχήστρα Δωματίου της Λυρικής Σκηνής. Από το 2006 πραγματοποιεί συναυλίες και ως μέλος Piano Duo, με ξεκίνημα το βραβείο Καλλιτεχνικής Ερμηνείας στον παγκόσμιο διαγωνισμό Seiler στο Ρέθυμνο.Τα σεμινάρια που έχει παρακολουθήσει περιλαμβάνουν τους: Sontraud Speidel, Duo Ganev, Γιάννη Βακαρέλλη, Friedrich Gevers, Christopher Elton, Μαρτίνο Τιρίμο, Λ. Μπογιατζίεβα, R.Rigeissen, Δημητρη Αγραφιωτη, Χρήστο Παπαγεωργίου, Vladimir Viardo. Συνεργάζεται με το Ωδείο Κλασικής και  Σύγχρονης Μουσικής, Σπ. Μάζη.

Ευαγγελία Τσιάρα
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θεωρητικά της μουσικής (πτυχίο φούγκας), κλασσική κιθάρα, φοίτησε στην ανώτερη σχολή δραματικής τέχνης «Μοντέρνοι Καιροί» και για επτά χρόνια ήταν μέλος του εργαστηρίου φωνητικής τέχνης και έρευνας του Σπύρου Σακκά. ‘Εχει πάρει μαθήματα παραδοσιακού τραγουδιού από την Δόμνα Σαμίου, drums από τον Ανδρέα Νικόλη αλλά και κλασσικού μπαλέτου, μοντέρνου και σύγχρονου χορού, oriental και tap dance. Συμμετείχε στις μουσικοθεατρικές παραστάσεις «Woman», θέατρο Τέχνης (σκην. Κων/νος Αρβανιτάκης), «Musica Mista» και «Η αρπαγή της ηνωμένης Ευρώπης», θέατρο το τρένο στο Ρουφ (σκην. Τατιάνα Λύγαρη), «Pamesan alote», θέατρο Αττικού Άλσους (σκην. Νατάσσα Ζούκα), «Variétè σε 128 πράξεις», θέατρο Ροές (σκην. Σπύρος Σακκάς), και στις παιδικές παραστάσεις «Ο κόσμος ανάποδα», πολυχώρος PassPORT, «Παιγνιωδώς», θέατρο Εμπρός, «ο Καρυοθραύστης», δημ. θέατρο Αργυρούπολης.Τραγουδάει και παίζει επαγγελματικά λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική, καθώς και έθνικ, τζαζ και ροκ, και παρουσιάζει τα προγράμματά της σε μουσικές σκηνές. Επίσης, κάνει μουσική διδασκαλία και μαθήματα φωνητικής αγωγής.Είναι απόφοιτη του ΙΕΚ Κορυδαλλού, τμήμα Προσχολικής αγωγής.


8 Σεπ 2014

Φεστιβάλ Παραμυθιών 2014

Φεστιβάλ Παραμυθιών στην Ικαρία!

Η Α.Μ.Κ.Ε.   ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ διοργανώνει το Φεστιβάλ Παραμυθιών 2014 στην Ικαρία. Από τις 4 Σεπτέμβρη μέχρι 15 Σεπτέμβρη, καταγραφή παραδοσιακών παραμυθιών, σεμινάρια, αφηγήσεις, παραστάσεις.

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον τοίχο!!

Ένας καλός άνεμος...
 
 Ένας καλός άνεμος έφερε κοντά μας στο τέλος σχεδόν της σχολικής χρονιάς τον αναπληρωτή καθηγητή εικαστικών Μιχαήλ Δουκάκη. Με την εξαιρετική του παρουσία, το ήθος και το κέφι του βοήθησε τη σχολική κοινότητα με πολλούς τρόπους και πέρα από τα τυπικά δημοσιοϋπαλληλικά του καθήκοντα στα οποία ήταν άψογος. Παρατηρώντας την εικόνα του προαύλιου χώρου μια μέρα μου είπε:
"Τι θα λέγατε αν ζωγραφίζαμε με τα παιδιά τον απέναντι γκρίζο τοίχο φτιάχνοντας μια όμορφη εικόνα εκεί που τώρα είναι το μουντό και άσχημο μπετόν;"

21 Αυγ 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΔΟΥΚΑΚΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ.GR

17 Ιουλ 2014

<< Φεστιβάλ των Νησιών >> 2014


Ανοίξαμε μιάν αγκαλιά να φωλιάσουν καλλιτέχνες…
Καλλιτέχνης για μας σημαίνει προσφορά, υπερευαισθησία, σημαίνει πως η τέχνη είναι η ζωή σου, ο τρόπος σου να αντιμετωπίζεις τον κόσμο, προσεκτικές επιλογές, στάση ζωής.
Είμαστε βέβαιοι πως υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες με όραμα και ψυχή που αγαπούν τα νησιά και  προσφέρουν  και πιστεύουν  πως όλοι μαζί θα καταφέρουμε σπουδαία όνειρα. Για όλους όσους αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο η ομάδα μας θα έχει πάντα μιαν ανοιχτή αγκαλιά.
Στόχος  μας να βοηθάμε, να ενθαρρύνουμε και να προστατεύουμε όποιον καλλιτέχνη μιλάει αληθινά, να αγωνιζόμαστε  για να μην πάψει ποτέ η αλήθεια να μιλιέται και να ‘χει πάντα έναν κόσμο που την πιστεύει και την μεταλαμπαδεύει.
Δίνουμε στο πολυτιμότερο αγαθό που γέννησε η χώρα μας… στον πολιτισμό… τη θάλασσα, τη γη και τον αέρα που του πρέπουν για να βγάλει φτερά και να δώσει πνευματική τροφή σε όλα τα νησιά. Με τέτοια τροφή θα μπορέσουμε ουσιαστικά να μεγαλώσουμε και  να κατακτήσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους ακρίτες των νησιών μας.
Για μας  ο άνθρωπος είναι η αξία, το χρήμα ο υπηρέτης του… κι έτσι όλες οι κρίσεις…  ξεπερνιούνται.
Μιχαήλ Δουκάκης Ηθοποιός – Πρόεδρος της α.μ.κ.ε  <<ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ>>

1 Ιουν 2014

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ANIMATION

Η αστική μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία «ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ» προκηρύσσει  πανελλήνιο διαγωνισμό  δημιουργίας ταινίας animation, με τους εξής όρους και προϋποθέσεις:

1. Βραβεία:
    Α. Χρηματικό βραβείο 500 ευρώ στην πρώτη καλύτερη ταινία animation
    Β. Έπαινος στη δεύτερη καλύτερη ταινία animation.

Οι δύο δημιουργοί στη συνέχεια θα μπορούν να έχουν συνεργασία και απασχόληση στην εταιρεία «ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ» .
Η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα της μη απονομής επάθλων, στην περίπτωση που η Επιτροπή κρίνει ότι τα έργα που κατατέθηκαν δεν ανταποκρίνονται στα ποιοτικά κριτήρια του διαγωνισμού.

2. Χρόνος υποβολής βιογραφικών:
Μέχρι την  13 Σεπτέμβρη 2014   το αργότερο. Βιογραφικά που θα παραληφθούν μετά την ημερομηνία αυτή δε γίνονται δεκτά.

3. Διεύθυνση αποστολής βιογραφικών:
    Α) Στην πρώτη φάση οι υποψήφιοι αποστέλλουν  βιογραφικό τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρείας:  theatremylife@gmail.com
Με θέμα: Για τον πανελλήνιο διαγωνισμό animation 2014.
    Β) Στη δεύτερη φάση θα ζητηθεί από τους υποψηφίους, μετά την επιλογή τους, δείγμα πρωτότυπης δουλειάς τους. Κάθε  δημιουργός οφείλει να προσκομίσει  μαζί με το έργο του:
 - Δήλωση του διαγωνιζομένου ότι αποδέχεται ανεπιφυλάκτως όλους τους όρους του διαγωνισμού που αναγράφονται στην παρούσα προκήρυξη.
 - Από τους δημιουργούς που θα επιλεγούν θα ζητηθεί να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο animation πάνω σε κείμενα, ποιήματα. πρωτότυπες ιδέες και σενάρια νέων συγγραφέων που θα επιλέξει η εταιρεία. Αποδεκτές γίνονται οι ταινίες animation  που δημιουργήθηκαν με οποιαδήποτε τεχνική.

4. Κριτική Επιτροπή και Ανακήρυξη Βραβευομένων:
Τα έργα  θα αξιολογηθούν από Επιτροπή που θα ορίσει η εταιρεία  «ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ».  Η Επιτροπή θα απονείμει ένα  Βραβείο και έναν Έπαινο.
Τα animation που θα ξεχωρίσουν θα προβληθούν δημόσια σε κινηματογραφική αίθουσα.
Οι δημιουργοί που δε θα βραβευτούν δεν υπόκεινται πλέον στους περιορισμούς δημοσιοποίησης ή οποιουσδήποτε άλλους.

5. Πνευματικά δικαιώματα:
Όλα τα πνευματικά δικαιώματα του έργου ανήκουν σ' αυτόν και στον συγγραφέα - σεναριογράφο, εκτός όσων αφορούν στα εξής:
 - στη δημόσια  προβολή του έργου κατά τη διάρκεια της Τελετής Απονομής στην Αθήνα ή σε άλλους χώρους/τόπους ελεγχόμενους από την εταιρεία με  δαπάνη της εταιρείας και για ένα χρόνο από την ανακήρυξη των βραβείων.
 - στην παρουσίαση των μαγνητοσκοπημένων ταινιών της Τελετής Απονομής των Βραβείων οιαδήποτε στιγμή.

6. Καταβολή Βραβείων-Λύση διαφορών:
Τα χρηματικά έπαθλα καταβάλλονται στους βραβευόμενους συγγραφείς ως εξής:
Κατά το ήμισυ, την ημέρα της Τελετής Απονομής και κατά το έτερο ήμισυ, μετά την πάροδο τριών (3) μηνών από της Τελετής εάν δεν υποβληθεί εν τω μεταξύ ένσταση ή διεκδίκηση προς την εταιρεία σχετικώς με την πατρότητα ή πρωτοτυπία του έργου.
Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία δικαιούται αλλά δεν υποχρεούται πριν από κάθε καταβολή να ζητήσει νομιμοποιητικά έγγραφα από τον Βραβευθέντα καθώς επίσης εχέγγυα για την πατρότητα ή πρωτοτυπία του βραβευομένου έργου. Σε περίπτωση αδυναμίας συναγωγής ασφαλών συμπερασμάτων, τη διαφορά κρίνουν τα αρμόδια δικαστήρια Αθηνών, που έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα επιλύσεως όλων των σχετικών διαφορών.

7. Ερμηνεία των όρων του διαγωνισμού:
Η Α.Μ.Κ.Ε.  «ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ»  ερμηνεύει ελευθέρως και συμπληρώνει τα κενά των διατάξεων της παρούσης προκηρύξεως.

8. Παραμονή animation στο αρχείο της εταιρείας:
Η εταιρεία  θα προχωρήσει σε δημιουργία και διάθεση  DVD  με τα καλύτερα animation του διαγωνισμού. Στο DVD  δε θα συμπεριληφθούν πρωτότυπες δουλειές των δημιουργών που ανήκουν εξ’ ολοκλήρου σε αυτούς, παρά μόνον τα animation που δημιουργήθηκαν πάνω σε κείμενα στα οποία η εταιρεία είναι κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων.

9. Αποδοχή όρων:
Οι συμμετέχοντες με την απλή συμμετοχή τους στο διαγωνισμό αποδέχονται τους όρους του.


Αθήνα, Ιούνιος 2014


28 Μαΐ 2014

"Καληνύχτα Ντε" συνεχίζεται...!

Μετά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων η παράστασή μας "Καληνύχτα Ντε" σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου συνεχίζεται για δύο μήνες στην Αθήνα,  στο Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν"

Κάτι σπουδαίο συμβαίνει στο Αιγαίο!(Αποκλειστική συνέντευξη του Μιχαήλ Δουκάκη)

Ακούγεται σαν παραμύθι, ένα αληθινό παραμύθι που ξεκίνησε πριν από 14 περίπου χρόνια,
γύρω στο 2000, σ' ένα μικρό χωριό της Λέσβου, τη Λουτρόπολη Θερμής:
Μ.Ε.Θ.Ο.(Η επωνυμία της Θεατρικής Ομάδας,εκείνην την εποχή)
. Που' σαι Σωκράτη δάσκαλε να δεις τους μαθητές σου
. Τα Χριστούγεννα του Εξυπνολαιμαργούλη
. Χριστουγεννιάτικο κολάζ
. Πρόταση γάμου, του Άντον Τσέχωφ
. Αρλεκίνος και Πιερότος
. Η Αρκούδα, του Άντον Τσέχωφ
. Βατραχομυομαχίες, (Ομήρου;)
. Όρνιθες, του Αριστοφάνη


- Γ.Π: Μιχαήλ πώς ξεκίνησε η θεατρική ομάδα Μ.Ε.Θ.Ο;
Είναι κάποιες ευαισθησίες, κάποιες εμπειρίες, κάποια εσωτερική ανάγκη που δε σ' αφήνει να ησυχάσεις, να βολευτείς, να σταματήσεις να ονειρεύεσαι. Γύρω στο 2000 ανακάλυψα πως υπάρχει το θέατρο και ένιωσα πως αυτή η τέχνη μου επιτρέπει να ζήσω όλες τις ζωές που θέλω, να συνδυάσω όλες τις άλλες τέχνες που αγαπώ και ενυπάρχουν στο θέατρο και να εισχωρήσω και να κατανοήσω την ψυχοσύνθεση πολλών διαφορετικών ανθρώπων και έτσι να προσφέρω στην κοινωνία με αυτόν τον τρόπο, που νιώθω πως είναι ο πιο πρόσφορος για να δώσω ό,τι καλύτερο, ό,τι σημαντικότερο έχω, βιώνω, σκέφτομαι, ανακαλύπτω. Η ανάγκη για προσφορά θα έλεγα λοιπόν πως ξεκίνησε την ομάδα μας, η ανάγκη μου για προσφορά, για σκοπό, για αναζήτηση νοήματος στην ανθρώπινη ύπαρξη ήταν που ξεκίνησε αυτή την ομάδα.

- Γ.Π: Είσαι μόλις 26 ετών κι όμως έχεις διαγράψει μια σημαντική πορεία στο χώρο, αθόρυβα, σε απομακρυσμένες περιοχές, με χαμηλούς τόνους, δημιουργείς σε όλη τη χώρα, αγαπάς την επαρχία, νοιάζεσαι τους ανθρώπους που δεν έχουν εύκολα πρόσβαση στην τέχνη και αγωνίζεσαι με τις αξίες σου χωρίς συμβιβασμούς κι εκπτώσεις. Πέρα από τη Λέσβο, έζησες αρκετά χρόνια και δημιούργησες στα Ιωάννινα, στη ΘΕ.Σ.Π.Ι, σε θέατρα της πόλης, με την Πανελλήνια ένωση φοιτητικού θεάτρου, ως πρόεδρος, Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου και άλλα πολλά. Στην Αθήνα σε ακούμε τα τελευταία 3 χρόνια. Πόσο δύσκολη είναι η πρωτεύουσα;
- Γ.Π:Τα τελευταία 4 χρόνια ήρθα στην πρωτεύουσα. Μοιράζω το χρόνο μου στα μισά ανάμεσα στην Αθήνα και στην επαρχία. Η Αθήνα για όσους δεν έχουν γνωριμίες, προστάτες, επιχειρηματικές, διαφημιστικές και άλλες πλάτες, μοιάζει άδικη, όμως για μένα αυτός δεν ήταν λόγος να σταματήσω να αγωνίζομαι. Από πολύ μικρός έμαθα να παλεύω. Αν η τέχνη είναι η ζωή σου, δεν σε σταματά κανένα εμπόδιο. Η πρωτεύουσα είναι ταλαιπωρημένη, γι' αυτό και μπορεί να στεγάσει τόσους καλλιτέχνες.

- Γ.Π: Πράγματι η τέχνη είναι η ζωή σου, όπως και η επωνυμία της εταιρείας που ιδρύσατε «ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ». Μίλησε μας για την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία και τα σχέδια σας.
- Μ.Δ:Η τέχνη είναι κάτι βαθιά εσωτερικό. Πιστεύω πως ένας καλλιτέχνης μπορεί να δημιουργήσει σε όποια άκρη της γης κι αν τον πετάξεις, σε όποια κρίση κι αν τον ρίξεις, σε όποιο γκρεμό κι αν τον αφήσεις. Η ομάδα «ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ» είναι το όχημα για να μπορούμε να κάνουμε τέχνη χωρίς μεσάζοντες. Είναι επίσης η πρόταση μας για να στηριχτεί η ελληνική τέχνη, να γραφτούν και να παιχτούν νέα ελληνικά έργα, να προωθηθούν όλες οι τέχνες, σαν αλυσίδα. Τα γράμματα και οι τέχνες είναι το πιο δυνατό όπλο του ελληνισμού, μ' αυτά θα πρέπει πάντα να πρωταγωνιστούμε. Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί ο διαγωνισμός θεατρικού έργου που διοργανώνουμε. Κανονικά συνεχίζονται τα Φεστιβάλ που διοργανώνουμε κάθε καλοκαίρι στο Αιγαίο, μόνο που από φέτος προστίθενται περισσότερα νησιά και καθιερώνουμε πολιτιστική πρωτεύουσα. Θεσμοθετούμε, εν ολίγοις, ένα μεγάλο φεστιβάλ στο Αρχιπέλαγος. Θέατρο, Ποίηση, Εικαστικά, Μουσική, Βιβλιοπαρουσιάσεις, Αφιερώματα και πολλές εκπλήξεις περιμένουν τους επισκέπτες του Αιγαίου όλο το καλοκαίρι. Προετοιμάζουμε επίσης το νέο φεστιβάλ παραμυθιών και συνεχίζουν να περιοδεύουν οι παραγωγές μας σε όλη την Ελλάδα.

- Γ.Π:Τον Οκτώβρη ξεκινά στην Αθήνα μια παράσταση σε δικό σου κείμενο. Περί τίνος πρόκειται;
- Μ.Δ:Πρόκειται για ένα όνειρο. Για μια μπερδεψιά ονείρου και πραγματικότητας. Σκηνοθετεί ο Κώστας Ανδρικόπουλος και παίζουν έξι εξαιρετικοί ηθοποιοί που επιλέξαμε από τις ακροάσεις που πραγματοποιήσαμε το χειμώνα. Οι πρόβες προχωρούν και σύντομα θα τους απολαύσουμε στην Αθήνα.

- Γ.Π: Για το φετινό Φεστιβάλ που διοργανώνετε στο Αιγαίο ακούγονται πολλά ηχηρά ονόματα. Μήπως θα μπορούσες να μας αποκαλύψεις κάποιους από το πρόγραμμά εκδηλώσεων; Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί ολόκληρο το πρόγραμμα μας, κάντε υπομονή! (γέλια)
- Μ.Δ:Σημασία για εμάς δεν έχει τόσο να είναι κάποιος ηχηρό όνομα, όσο να έχει μια πολύ προσεγμένη πορεία, να είμαστε σίγουροι πως πρόκειται για υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Σε αυτό το δρόμο πιστεύουμε, μακριά από το δρόμο του εύπεπτου, του εύκολου και συχνά ανούσιου. Με αυτή τη φιλοσοφία επιβραβεύουμε και προσκαλούμε αυτούς που είναι πιο κοντά σε αυτή τη λογική και προσφέρουμε στο θεατή κάτι που δεν υποτιμά τη νοημοσύνη του (όπως το φαστ φούντ της τηλεόρασης), αλλά τον βοηθά να εξελιχθεί πνευματικά.

15 Φεβ 2014

Κάρολος Κουν «Για να γίνουν θαύματα πρέπει να πιστεύουμε σε θαύματα»

«Λέμε αποστολή και ούτε σκιαζόμαστε τη λέξη, μήτε μας ενοχλεί η ιδέα,γιατί μονάχα με απόλυτη πίστη, με απόλυτη θυσία του εαυτού μας σε μια ανώτερη ιδέα μπορούμε ν΄ αποκτήσουμε τη δύναμη, την οντότητα και να φέρουμε στην επιφάνεια τον ψυχικό πλούτο που βρίσκεται θαμμένος μέσα μας για την πραγματοποίησή της. Πρέπει να πιστεύουμε σε θαύματα για να γίνουν θαύματα». Αν τα λόγια αυτά- από τη διάλεξη μανιφέστο που έδωσε ο Κουν στους φίλους του Θεάτρου Τέχνης τον Αύγουστο του ΄43- θυμίζουν κήρυγμα θρησκευτικού ηγέτη, η εντύπωση δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Γιατί ο ίδιος πίστευε στην Τέχνη σαν να ήταν θρησκεία.

Ζητούσε ολοκληρωτική αφοσίωση από τους «ακολούθους» του, όπως ολοκληρωτικά αφοσιωμένος ήταν και ο ίδιος. Εθετε υψηλούς στόχους, μια πορεία καλλιτεχνική χωρίς συμβιβασμούς, μακριά από βεντετισμούς και μαρκίζες, μακριά από κάθε επιχειρηματική λογική που επικρατούσε τότε στην αγορά και ενάντια στο κυρίαρχο αστικό μοντέλο θεάτρου. Γι΄ αυτό άλλωστε το Θέατρο Τέχνης συστάθηκε εξαρχής ως «θέατρο συνόλου», όπου όλοι οι «εργάτες» του, από τον σκηνοθέτη ως τον τεχνικό και από τον πρωταγωνιστή ως τον κομπάρσο, θεωρούνταν ισότιμοι και αμείβονταν σχεδόν ίσα. Εξίσου σημαντικό ρόλο σε αυτή τη φιλοσοφία έπαιζε και η Σχολή που ιδρύθηκε παράλληλα και τροφοδοτούσε ασταμάτητα με έμψυχο υλικό τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης. Συγκοινωνούντα δοχεία ήταν η σχολή και η σκηνή, με Δάσκαλο και Σκηνοθέτη έναν. Μια κοινότητα καλλιτεχνών με κοινές αρχές και κοινή γλώσσα- όπως τις συναντούσαμε ως τότε μονάχα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όχι όμως και στην Ελλάδα. Πυξίδα τους εκείνα τα πρώτα χρόνια ήταν ο Στανισλάφσκι, συνιδρυτής, ηθοποιός και σκηνοθέτης του περίφημου Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας. Τα εγχειρίδια που είχε γράψει με θέμα την τέχνη της υποκριτικής - με έμφαση στη μέθοδο του ψυχολογικού ρεαλισμού- ήταν και τα μοναδικά θεωρητικά εφόδια που χρησιμοποιούσαν οι ηθοποιοί του Κουν κατά το πρώτο μεγάλο διάστημα.

Επιδίωξή τους η μελέτη και η ανάλυση της εξωτερικής πραγματικότητας με υποκειμενικούς όρους. Όπως τόνισε ο Δάσκαλος στη διάλεξη του ΄43, «σκοπός της τέχνης μας δεν είναι το αντικείμενο αλλά το νόημα που του δίνουμε εμείς». Έτσι, με το κείμενο στο χέρι οι ηθοποιοί προσέρχονταν στις πρόβες, οι οποίες διεξάγονταν «μέσα σε κλίμα πυρετού, κατεπείγοντος», όπως γράφει η Μάγια Λυμπεροπούλου, και ήταν πάντοτε «μεστές, πυκνές, χωρίς ανάσα».

Ο Κουν, φιγούρα ηγετική, εξαιρετικά αυστηρή, απαιτούσε απόλυτο δόσιμο αλλά ταυτόχρονα παρέμενε ανοιχτός σε κάθε ενδεχόμενο- δεν ερχόταν με προειλημμένες αποφάσεις. «Μέσα στην ένταση της πρόβας δημιουργούσε την ατμόσφαιρα, σχημάτιζε τα πρόσωπα. Αυτοσχεδιάζοντας. Εν τω γίγνεσθαι...» θυμάται χαρακτηριστικά η Ρένη Πιττακή. Η μέθοδός του ήταν υπαινικτική, μαιευτική: δεν «έδειχνε» τους ρόλους απαιτώντας την αντιγραφή. «Ανάλογα με το ρεπερτόριο άλλαζαν οι κατευθύνσεις. Στα έργα ατμόσφαιρας οι επεμβάσεις του αφορούσαν συνήθως μια λεπτομέρεια στο βήμα, στο βλέμμα, στον τρόπο με τον οποίο κάθεσαι,στρέφεις τον ώμο σου. “Δεν βλέπω το σκοτάδι στην κίνησή σου...”,“Δεν ακούω τη φωνή του στα μαλλιά σου...” έλεγε» προσθέτει η Πιττακή...

(13 Σεπτεμβρίου 1908 -  14 Φεβρουαρίου 1987)
Πηγή: Αρκουμανέα Λουίζα

9 Φεβ 2014

Μιχαήλ Δουκάκης: "Σταματήστε το θόρυβο, ελεύθερα να ονειρευτούμε!"

"Κανενός η ελευθερία δε μπορεί να καταπατά την ελευθερία του συνανθρώπου του. Μέσα σ’ αυτόν τον απίστευτο θόρυβο που μας πιέζει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε, να ελπίζουμε, να ανασαίνουμε και να ονειρευόμαστε, θα ήθελα να σας μιλήσω μόνο για όνειρα, μόνο για δημιουργία, μόνο για την ομορφιά και την αισιοδοξία που είναι στο χέρι μας να μεταλαμπαδευτεί σε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο και να υπερισχύσει της καταστροφής."


Διαβάστε την συνέντευξη του Μιχαήλ Δουκάκη στο GreekPress.gr


3 Φεβ 2014

"Δεσποινίς Μαργαρίτα"

Άλλη μια παράσταση για τη Δεσποινίδα Μαργαρίτα! Η Ντέσσυ Κομνηνού ξαναπαρουσιάζει το σπουδαίο κείμενο του Ρομπέρτο Ατάιντε σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Δουκάκη. Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Η παράσταση γίνεται για την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Ο Μιχαήλ Δουκάκης βρίσκεται στην Αθήνα και το ρόλο του μαθητή θα παίξει ο Κώστας Καρατζάς.

19 Ιαν 2014

Ακρόαση για την εταιρεία <<ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ>>

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την ακρόαση που διοργανώνει η εταιρεία μας, για τις νέες παραγωγές. Από τα περίπου 1000 βιογραφικά που λάβαμε, ξεχώρισαν 200 ηθοποιοί οι οποίοι θα παρουσιάσουν μονολόγους για να αναδειχθούν εκείνοι που είναι πιο κοντά στα ζητούμενα των νέων παραγωγών. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αρχές Φεβρουαρίου.


Καλή Χρονιά σε όλους!

8 Ιαν 2014

Ποδαρικό για τη νέα χρονιά...


με παράσταση των <<ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ>> στη Λέσβο!
Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις που έδωσε η "Δεσποινίς Μαργαρίτα" στο πολιτιστικό φεστιβάλ Ιανός στο ανοιχτό θέατρο της ομάδας "ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ" το καλοκαίρι που πέρασε, ξαναπαρουσιάζεται για πρώτη φορά σε κλειστό θέατρο στην Μυτιλήνη, στο Θέατρο Φ.Ο.Μ, μόνο για δύο παραστάσεις την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιανουαριού 2014 στις 20:30.
Είσοδος 7 ευρώ.
Ένα σπουδάιο κείμενο του Ρομπέρτο Ατάιντε. Ερμηνεύει η Ντέσσυ Κομνηνού. Σκηνοθετεί ο Μιχαήλ Δουκάκης.
Προσοχή: Η παράσταση είναι ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 15 ετών!