6 Οκτ 2013

Καταγραφή, εργαστήρια και αφηγήσεις παραμυθιών

Ξεκίνησε το Φεστιβάλ Παραμυθιών, που διοργανώνει στο πλαίσιο του προγράμματος «Πέλαγος Πολιτισμού» της Περιφέρειας, η ομάδα «ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ»

Καταγραφή, εργαστήρια και αφηγήσεις παραμυθιών

Ξεκίνησε, προχτές Τρίτη 1η Οκτωβρίου, το Φεστιβάλ Παραμυθιών που διοργανώνει στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Πέλαγος Πολιτισμού» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η ομάδα «ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ». Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως και τις 13 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει τόσο καταγραφή λαϊκών παραμυθιών του τόπου, όσο κι εργαστήρια και αφηγήσεις παραμυθιών, που θα γίνουν στο Αρχοντικό Γεωργιάδη.
Στο Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του ΕΣΠΑ, το οποίο και χρηματοδοτεί το «Πέλαγος Πολιτισμού» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, θα πάρουν μέρος διάσημοι παραμυθάδες από όλη την Ελλάδα.
Ήδη από προχτές και μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, οι διοργανωτές γυρίζουν όλη τη Λέσβο για να καταγράψουν από ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού λαϊκά παραμύθια του τόπου. Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί στις 11, 12 και 13 Οκτωβρίου, με εργαστήρια παραμυθιών που θα γίνονται στον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής, αλλά και αφηγήσεις παραμυθιών, που θα γίνονται κάθε βράδυ στο Αρχοντικό Γεωργιάδη και το Τσαρσί Χαμάμ.
«Μετά το πέρας του πιο επιτυχημένου Πολιτιστικού Φεστιβάλ “Ιανός” που διοργάνωσε η ομάδα “ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ” το καλοκαίρι 2013, προχωράμε σε μια ακόμη μεγάλη διοργάνωση», δήλωσε χτες στο «Ε» υπεύθυνος της ομάδας, Μιχαήλ Δουκάκης. «Πρόκειται για σπουδαίους παραμυθάδες, που έρχονται στο νησί για να μας ταξιδέψουν στην ομορφιά της ζωής.
Είναι σημαντικό, στις μέρες αυτές τις σκοτεινές, να προβάλουμε και να ενισχύσουμε ότι πιο δημιουργικό, ονειρικό, άξιο έχει να μας προσφέρει ο άνθρωπος. Το παραμύθι είναι μια ευκαιρία να δώσουμε νέες ελπίδες και να βοηθήσουμε τη φαντασία του καθενός να φτιάξει νέους δρόμους, να καλλιεργήσει νέα οράματα, να γεννήσει νέες ιδέες.
Είναι μια υπενθύμιση πως η ομορφιά και η ασχήμια, το καλό και το κακό, η καταστροφή και η δημιουργία είναι στο δικό μας χέρι.
Εμείς, ο κάθε απλός, μικρός, ταπεινός πολίτης της Γης, έχει τη δύναμη να κάνει τα πράγματα να συμβούν! Να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που μας ανέθεσε μια τόσο όμορφη διοργάνωση, την Αρχαιολογία και τον “Ιανό” για την παραχώρηση των χώρων.»
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους, αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για την παρακολούθηση της κάθε δράσης.
Μετά το πέρας τού Φεστιβάλ, θα εκδοθεί βιβλίο με τα παραμύθια που έχουν καταγραφεί, ώστε να μείνουν κληρονομιά στις επόμενες γενιές.
Σημειώνεται ότι το ίδιο Φεστιβάλ θα διοργανωθεί του χρόνου και στη Λήμνο.